Portugal – det lilla landet mot Atlanten

Landet som hamnat lite i skuggan av storebror Spanien. Så har jag upplevt Portugal fram till nu. Men nu spirar min nyfikenhet. Så nu läser jag in mig på allt som har med Portugal att göra. Dess historia, geografi och befolkning. Det kanske kan vara intressant för någon annan så varsågod ett inlägg om Portugal som hämtat ur en skolbok.

Landet Portugal (Republiken Portugal) är en stat på den Iberiska halvön och ligger i sydvästra Europa. Landet gränsar till Spanien i norr och öster och har endast kust mot Atlanten. Till landet hör även ögruppen Azorerna som ligger i Atlanten väster om Portugal samt ön Madeira. Portugals huvudstad är Lissabon som har ca en 0,5 miljon invånare i de centrala delarna, och 2,8 miljoner invånare i storstadsområdet. Landet har en yta på 92 090 km². Portugal har en lång kust, ca 943 kilometer vid fastlandet, 667 kilometer vid Azorerna och 250 kilometer vid Madeira. Portugals största städer är Lissabon, Porto, Braga, Coimbra och Aveiro.

Portugal har totalt ca 10,9 miljoner invånare i juli 2018. Befolkningstäthet är 117,55 per km². De högsta bergen ligger i bergskedjan Serra da Estrela ca 1 993 meter över havet. Längsta floden är Tejo som är 1 010 km lång. Statsskicket är republik med folkvald president. De flesta i Portugal är katoliker med det finns även ca 300 000 protestanter, 40 000 muslimer, 10 000 hinduer och ca 1 000 judar. Valutan är Euro (EUR).

Historia

Under 1400- och 1500-talen var Portugal ett av världens ekonomiska, politiska och kulturella centra. Landet hade flera kolonier i Sydamerika, Afrika och Asien. men rill följd av krig med Spanien på 1600-talet och med både Spanien och Frankrike på 1800-talet tappade Portugal efter hand kolonier och inflytande. Efter inrikespolitiska konflikter och kolonialkrig på 1900-talet fick de sista kolonierna självstyre på 1970-talet. Pågrund av Portugals kolonier är portugisiska det sjätte största språket i världen. Efter en militärkupp 1926 blev Portugal en diktatur under Salazar och Caetano. Diktaturen störtades i Nejlikerevolutionen 1974.

Flagga och dess betydelse

Portugals flagga är i två färger, rött och grönt, och har ett emblem ur Portugals statsvapen. Den gröna färgen står för Henrik Sjöfararen och den röda representerar revolutionen. Flaggan antogs den 30 juni 1911 när Portugal övergav monarkin och införde republik.

Portugals flagga

Källa: Wikipedia samt NE

livetheltenkelt
Äventyrskärlek, frihet och drömmar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.