Äventyr- att flytta till Portugal

Att ge sig ut på äventyr och följa sin dröm. Att sluta att vänta på rätt tillfälle och istället försöka skapa förutsättningar för att göra det möjligt. När man måste våga, och finns det ens något som är ”rätt tillfälle” ?

Sitter i soffan med en rykande kopp kaffe och datorn i knät. En liten lätt känsla av prestationsångest i magen över att skriva den här bloggens första inlägg. En blogg förresten, läser någon ens bloggar nuförtiden? Blogg som forum är död skanderade rubrikerna om våra social medier vanor för inte så länge sedan. Trots det eller kanske på grund av det så startar jag ”livetheltenkelt”. Med förhoppningen om att bli läst och i bästa fall inspirera någon på vägen. Kanske är det även ett sätt för mig att dokumentera och följa processen utan att ”snuttifiera” den som är så lätt att göra i andra sociala medier. Processen av att för oss prova att förverkliga en dröm eller i alla fall ta en stor tugga av den. För dig som läser det här är det viktigt att tänka på att det som det ges uttryck för i den här bloggen är mina upplevelser, tankar och skildringar. För någon annan hade det kanske sett och upplevts helt annorlunda.

Ericeira
Vår nya hemstad

Hur kom det sig då att vi beslöt oss för att byta Sverige mot Portugal? Det var för oss ingen dramatisk händelse som satte bollen i rullning. Ingen kris eller någon utlösande faktor. Nej, istället smög det sig på. Sådär som man pratar ibland om vad man ska göra sen i livet. Någonstans bortom pensionen. Då kanske mest kring hur skönt det vore med ett annat klimat. När november känns som mörkast och solen inte visat sig på några dagar. Man hör sig suckande säga att här i mörka Sverige går det inte att bo trots extra d-vitamin. Fast det växte till en längtan som inte längre handlade bara om vädret, värme och sol. Utan mer om en sorts nyfikenhet. Hur skulle det vara att prova nu, mitt i livet? Var det ens möjligt? När tankarna först dök upp hade vi inte ens besökt Portugal och i ärlighetens namn visste jag inte särskilt mycket om det alls. Vi reste till Lissabon och hade en fantastisk resa. Lissabon är en häftig stad full av kontraster. Vänliga människor, massor att se och uppleva. God mat och god dryck. Men trots allt så var det ju semester. Så skulle ju inte en vardag i Portugal se ut, eller? Kom hem och pratade lite då och då om Portugal och om att det var ett alternativ att leva i så småningom. Så i somras, utan att ha funderat så länge på det så köpte vi en van eller som det även kallas en plåtis. En knappt 6 meter lång bobil med allt du kan tänkas behöva för att bara dra ut i naturen och världen. Det var i samband med detta som det verkligen började förändras och hända saker. Det i sig är ju inget märkligt för det är det ju många som gör. Men för mig som älskat bekvämligheten av ett häftigt hotell fann mig plötsligt med en längtan av frihet och enkelhet som blommat ut. Hela ”van” livet får på något sätt symbolisera det. Enkelheten, minimalismen och friheten av att bara ge sig iväg. Där kunde vi nöjt oss!

Gatuvy i Ericeira

Men någonstans där mellan ”plåtis” och tidig höst tittade vi på varandra och frågande oss varför? eller snarare varför inte? Låt nyfikenheten och upptäckarlusten styra oss. Som en modern Vasco da Gama ( kanske något förmätet då karln ändå upptäckte Indien) slår vi ner våra bopålar strax utanför Ericeira, norr om Lissabon den 1 februari 2020. Runt den 25 januari 2020 har vi packat in oss, hundar och lite grejer i ”plåtis” och reser genom Europa mot vårt nya hem. Kanske är det så att det egentligen inte finns något rätt tillfälle och att möjligheterna är så mycket större än vi tror. Men att vi får försöka ge oss förutsättningar att prova det som vi drömmer om att göra.

Ps! det praktiska med att flytta det kommer i ett separat inlägg.

livetheltenkelt
Äventyrskärlek, frihet och drömmar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.